INTRODUCTIE | NIEUWS | BRONSGIETEN | BRONZEN REPRODUCTIES | OVERIGE REPRODUCTIES | DE BOERDERIJ | BRONSTIJD METALEN | LINKS

Nieuws


5-1-2008: Rapier met schede en enkele messen type 9 toegevoegd
 

4-2-2008: Na een jaar eindelijk weer een update!

Enkele nieuwe bijlen, zwaarden, messen en andere voorwerpen van het afgelopen seizoen zijn toegevoegd.
 

4-2-2007: Twee bijlen afgewerkt, en een mes en Ballintober zwaard toegevoegd.

Ik heb weer twee hielbijlen afgewerkt. Verder heb ik een Ballintober zwaard en een mes toegevoegd.
 

27-1-2007: Drie bijlen afgewerkt.

De laatste weken heb ik weer drie bijlen afgewerkt: randbijl met stoprand, Weenderveld hielbijl, en een hielbijl uit de stenen mal. Ik heb ook nog wat andere nieuwigheden, maar die worden in een latere update toegevoegd.
 

11-11-2006: Nieuw mes, drie dolken, beitel en guts.

Veel toevoegingen dit keer. Twee nieuwe Ierse gegroevde dolken, en een klein mesdolkje. Ook heb ik nog een zeer groot mes gegoten en afgewerkt. Verder zijn nog een beitel en twee gutsen toegevoegd, en de bronzen ringen afgewerkt. Ik heb ook wat slechtere gietsels verwijderd, waarvoor ik geen plannen meer heb om ze verder af te werken.
 

15-10-2006: Zwaarden!

Dit weekeinde was het vierde metaal berwerkers weekeinde in Archeon. Als traditie heb ik ook deze keer weer een grote uitdaging aangenomen, om mijn grenzen te verleggen. Dit keer was de uitdaging om met bronstijd methoden en materialen zwaarden te gieten. Het was nog niet het doel om een volledig zwaard te gieten, maar in ieder geval zoveel mogelijk stappen in die riching te passeren. Maar mijn verwachtingen waren veruit overtroffen: twee volledige zwaarden. Zie de nieuw toegevoegde "carp's tongue" zwaarden voor het resultaat.
 

23-7-2006: Veel updates

Veel updates deze keer, aangezien ik een inhaalslag moest maken. Er zijn enkele nieuwe beilen, een nieuwe dolk, nieuw zwaard, afgwerkt zwaard en nog enkele andere nieuwe voorwerpen en afgewerkte voorwerpen.
 

23-4-2006: Nieuwe gietingen

Het nieuwe seizoen is weer begonnen, en ik ben weer druk aan het gieten. De afgelopen weken heb ik zes nieuwe bijlen gegoten, waarvan twee randbijlen, een randbijl met stoprand en twee hielbijlen. Verdere toevoegingen aan de site: een dolk schede is toegevoegd, en de Wageningen dolk is verder afgewerkt.
 

23-3-2006: Afgewerkte kokerbijlen en Sleenerzand hielbijl

De drie Houten kokerbijlen zijn afgewerkt, waarvan één inclusief steel. De Sleenerzand hielbijl is ook afgwerkt.
 

12-11-2005: Laatste gietresultaten van het seizoen.

Het weekeinde van 16-17 oktober was het metaalbewerkers weekeinde in Archeon. Voor dit weekeinde had is als doel om zoveel mogelijk bijlen te gieten van allerlei verschillende types. Dit was een groot succes! Maar liefst zeven bijlen waren succesvol. Deze bijlen zijn toegevoegd aan de site. Hiervan zijn de koperen vlakbijl, geknikte randbijl en kleine kokerbijl inmiddels afgewerkt, evenals de speld met ribbelversiering. Ook zijn een rapier en twee urnenveld mesjes toegevoegd aan de site.

2-10-2005: Nieuw zwaard toegevoegd, Haren afgewerkt, scheermes afgewerkt, links vernieuwd.

29-8-2005: Grote kokerbijl is afgewerkt, randbijl met stoprand afgwerkt en nieuwe geribbelde armbanden en mantelspeld.

17-7-2005: Nieuwe gietresultaten, updates en toevoegingen in overige reproducties.

 -Wageningen dolk toegevoegd
- scheermes toevoegd
- Wageningen vlakbijl update
- hielbijl update

In overige reproducties:
- houten hamer en vijl toevoegd

13-6-2005: Twee nieuwe sikkels & updates.

Eergisteren heb ik een nieuwe set mallen gebakken. Uit een van die mallen heb ik twee nieuwe sikkels gegoten, die zijn toegevoegd aan de site. Verder zijn de volgende updates aan de site toegevoegd:
- Wageningen vlakbijl update
- Dolk 3 is afgewerkt
- Beitel 2 is afgewerkt
- Aambeeld is afgewerkt

21-5-2005: Nieuwe beitel, mes en vlakbijl van Wageningen update

Vandaag heb ik een nieuwe beitel gegoten. Deze is toegevoegd aan de site. Verder heb ik nog een groot mes blad gegoten. Dit is de achtste uit dezelfde mal. De mal is nu uiteindelijk uit elkaar gevallen, dus dit zal voorlopig de laatste zijn. Verder heb ik wat vorderingen gemaakt met de vlakbijl van Wageningen, waarvan een update te vinden is op de site.
 

16-5-2005: Vlakbijl van Wageningen en andere updates

Een reproductie van de vlakbijl van Wageningen is toegevoegd, en updates zijn toegevoegd van de kleine kokerbijl, grote kokerbijl, dolk 3 en pijlpunten.
 

7-5-2005: Nieuwe kokerbijl, vlakbijl, aambeeld en afwerking van de randbijl met stoprand.

Vandaag heb ik een zeer geslaagde kokerbijl gegoten. Eerder deze week heb ik een nieuwe vlakbijl gegoten. De kokerbijl, vlakbijl, en de eerder gegoten aambeeld zijn aan de site toegevoegd. Ook heb ik de randbijl met stoprand verder afgewerkt.
 

30-4-2005: Nieuwe beitel

Vorige weekeinde heb ik mijn smelt probleem opgelost. De oplossing was heel eenvoudig, namelijk de tijd verlengen voor het smelten. Sindsdien had ik het brons iedere keer zeer vloeibaar. Dit weekeinde heb ik een nieuwe beitel gegoten. Deze is aan de site toegevoegd. Ik heb ook een aambeeldje gegoten. Deze was niet goed gelukt, doordat de mal niet goed gebakken bleek te zijn. Het oppervlak zit dus vol lucht bellen. Ik kan hem wel gebruiken, maar zal er nog eens een vervanger voor moeten gieten.
 

16-4-2005: Nieuwe gietresultaten & afgewerkte pijlpunten

Vandaag heb ik een nieuwe vlakbijl, dolk en pijlpunten gegoten. Ik heb nog steeds problemen met het smelten van het brons. Ik krijg het brons niet geheel vloeibaar, dus kan ik geen grotere voorwerpen gieten. Desondanks heb ik wel een groot aantal kleinere voorwerpen kunnen gieten.

9-4-2005: Tweede kleine vlakbijl is afgewerkt, dolk 3 kling is afgewerkt en nieuwe pijlpunten zijn toegevoegd.

5-4-2005: Het nieuwe seizoen is geopend!

Verleden weekeinde is het nieuwe seizoen van Archeon gestart, en voor mij betekend dat dus weer bronsgieten. Ik heb een hele nieuwe serie mallen gebakken, waarbij slechts een mal brak. Ook heb ik een nieuwe oven, die een stuk zuiniger werkt dan de vorige. Het was even inkomen, en de eerste resultaten vorige week waren dan ook niet bar goed, op een bijna succesvolle kokerbijl na. Vandaag ging het beter, met een uitstekend vlakbijlte (oude mal), twee pinnen en een bijna gelukte radnaald. De laatste is zeer moeilijk, en ik had dus niet verwacht dat deze de eerste keer zou lukken. Houtskooltjes hebben de bronstoevoer geblokkeerd, waardoor het wiel niet volledig was. Maar het al behaalde resultaat is zeer hoopgevend, dus met de volgende serie mallen zal ik hem nog een keer proberen.

De vlakbijl en kokerbijl zijn op de site toegevoegd, even als updates van de randbijl met stoprand en de hielbijl.
 

13-2-2005: Nieuwe layout en updates

Omdat het aantal reproducties steeds groter wordt, heb ik ze gesorteerd per type (bijlen, dolken, zwaarden etc.). Verder heb ik mijn eerste rapier afgewerkt, een tweede rapier toegevoegd en afgewerkt.Mijn tweede Ewart Park zwaard is ook af, en een derde is toegevoegd. Verder is er een update van twee van mijn dolkjes.
 

12-1-2005: Vuurstenen dolk toegevoegd bij "Overige reproducties"

4-1-2005: Kleine vlakbijl afgewerkt, "Overige reproducties" toegevoegd, links updated

18-12-2004: Updates: kleine vlakbijl, grote messen en pijlpunt

4-12-2004: Een kleine en grote kokerhamer en een sikkel klaar voor gebruik

11-11-2004: Kledingspelden afgewerkt

4-11-2004: Laatste gietingen van het seizoen

Het seizoen van Archeon zit er weer op, maar ik wist het laatste weekeinde nog een aantal zeer geslaagde gietingen te doen: 3 grote messen, 1 klein mes en een mantel speld. Deze zijn aan de site toegevoegd. Ook heb ik het eerste kleine mes afgewerkt. Nu zal ik de windermaanden door moeten komen met het afwerken van de gietstukken. Nog genoeg werk te doen dus!
 

23-10-2004: Nieuwe dolk

Vandaag heb ik weer een nieuwe dolk gegoten, evenals twee grote messen. De messen hebben beide een gietfoutje, maar zijn wel bruikbaar. De dolk is zeer geslaagd, met een zeer hoge kwaliteit in detail. Nog een weekeinde te gaan voor Archeon sluit. Hopelijk doe ik dan ook nog een paar geslaagde gietingen.

19-10-2004: Gietresultaten van het "Smeden van vuursteen tot staal" weekeinde

Een jaar geleden, tijdens het vorige metaalweekeinde, was de eerste keer dat ik in Archeon brons had gegoten, en ook mijn eerste gelukte voorwerp goot (de kleine randbijl). Om deze reden, en ook om een zo spectaculair mogelijke show te geven tijdens dit metaalweekeinde, besloot ik om een persoonlijk record te zetten voor het aantal giet pogingen in een weekeinde.

De voorgaande weken was het dus klei verzamelen, kroesjes maken, mallen maken, bakken (twee keer) etc. etc. Van alles moest ik zoveel hebben, dat alleen het uithoudingsvermogen van mij en Tim (mijn hulp bij het bronsgieten) zouden bepalen hoeveel pogingen we zouden verrichten. En natuurlijk hoopte ik ook op zeker meer dan een gelukte gieting. Dit keer hadden we de mallen veel langer gebakken dan voorheen, om alle brandbare materialen eruit te branden. De mallen waren twee uur voorgebakken rond het vuur, en vervolgens 3,5 - 4 uur in de vuurhoop gebakken. De eerste bak-sessie brak een kroes van de zeven en twee mallen van de tien, een veel beter resultaat dan voorheen. De tweede sessie brak zelfs helemaal niets! We hadden dus genoeg materiaal om mee te werken dus.

En dan was het weekeinde aangekomen. Normaal gieten we alleen op zaterdag, en dan maar zo'n 2 - 3 uur. Dit keer de hele dag, en dan nog een dag. In de ochtend ging het moeizaam, en we kregen geen geslaagde gietingen. Maar 's-middags was het heel anders. Het resultaat: een vlakbijltje, 3 mantelspelden, een mesje, een geribbelde armband en zelfs een kokerbijl! Van de laatste zeiden we van te voren dat die nooit zou lukken. Maar uit ervaring wist ik dat dat zeggende juist zou kunnen betekenen dat het ineens wel lukt. En dat gebeurde dus ook dit keer.

De volgende dag begon precies hetzelfde, mislukte gietingen in de ochtend, goede gietingen 's-middags. Het resultaat was een hielbijl, en een mes. En toen waren we beide op. Nu nog het afwerken. Maar over twee weken is Archeon gesloten, dus tot het park open gaat heb ik genoeg om mijn tijd mee te vullen.
 

19-10-2004: Nieuws pagina toegevoegd

 Er is een nieuws pagina! Hier zal ik wat meer algemene nieuwtjes plaatsen betreffende de pagina