INTRODUCTIE | NIEUWS | BRONSGIETEN | BRONZEN REPRODUCTIES | OVERIGE REPRODUCTIES | DE BOERDERIJ | BRONSTIJD METALEN | LINKS
Spelden met dubbelkonische knop

Origineel
 
Vindplaats: Hillegom/Lisse
Ouderdom: 1600-1200 v.Chr.

Deze speld is onderdeel van een depot, gevonden op de grens van Lisse en Hillegom.

>>> meer informatie

Mal
 
Materiaal: klei & zand, gebakken 

Het hoofddoel van deze mal was het gieten van staafjes voor het maken van klinknagels. Indien het tot de bodem zou vullen, heb ik dubbel konische knoppen aangebracht, zodat ik de ze ook als mantelspelden zou kunnen gebruiken. 

Giet resultaat
 
De eerste gieting was volledig succesvol. Door eerdere pogingen om dergelijke staafjes voor klinknagels te gieten had ik nooit verwacht dat het brons de bodem zou bereiken. In de voorgaande pogingen gebruikte ik buisjes van klei inplaats van tweedelige mallen. Blijkbaar werkt een tweedelige mal beter. Naderhand bleek dat er een grote mismatch is tussen de twee helften van de knoppen. Omdat het te veel werk is om die symmetrisch te krijgen, heb ik besloten ze met modern gereedschap af te werken. Een van de spelden heeft wat houtskool inclusies by the knop, dus heb ik besloten om die voor klinknagels te gebruiken.

Afwerking
 
De twee linker spelden zijn met modern gereedschap bijgewerkt. Vervolgens heb ik geprobeerd de spelden dunner en langer uit te smeden. Dit ging zeer moeizaam door de hoge hardheid. Bovendien verloor ik een deel van een van de spelden doordat deze brak tijdens het zachtgloeien. De tweede speld van rechts is degene die ik voor klinknagels ga gebruiken. Deze is al vrij ver uitgesmeed, maar moet uiteindelijk nog dunner worden. De meest rechtse speld is een nieuw gegoten speld, die in een andere mal is gegoten. Bij deze is er geen grote mismatch, dus die zal ik authentiek afwerken.

Afgewerkte spelden
 
De twee spelden die ik met moderne middelen heb afgewerkt zijn nu af. Ze zijn aanzienlijk korter dan de originelen, en missen de versiering. Maar het zijn desondanks bijzonder fraaie sierspelden geworden, die ik ook zeker zal gaan dragen in het komende seizoen. Nu rest nog het afwerken van de laatste speld, en de pin voor klinknagels.