INTRODUCTIE | NIEUWS | BRONSGIETEN | BRONZEN REPRODUCTIES | OVERIGE REPRODUCTIES | DE BOERDERIJ | BRONSTIJD METALEN | LINKS

Sikkel

Origineel
 
Vindplaats: Holset, Gemeente Vaals, Limburg
Ouderdom: 1300 v. Chr.

Deze sikkel is samen met een tweede sikkel en een speerpunt gevonden in een grafheuvel, bijgenaamd "het sikkelgraf".

De mal
 
Materiaal: klei & zand

De mal heb ik gebaseerd op de zandstenen sikkel mallen, die gevonden zijn in Duitseland. In plaats van zandsteen, dat in Nederland van nature maar in zeer beperkte mate te vinden is, heb ik klei en zand gebruikt. Tevens heb ik een ander type sikkel als voorbeeld genomen. De mal is gebakken voor het gieten in vuur met relatief lage temperatuur. 

Giet resultaat
 
Na het gieten hoorde ik weer een hoop gepruttel, dus dacht ik dat de gieting mislukt zou zijn. Echter, de sikkel was gelukt! Waarschijnlijk zijn de onluchtingsgaten de redding geweest, waardoor alle gassen konden ontsnappen. De mal was na deze gieting nog goed, dus heb ik nog enkele pogingen gewaagd. Deze waren echter zonder goed resultaat, door oorzaken als verstopte gietingang door houtskool.

Afwerking
 
De sikkel is hier gedeeltelijk afgewerkt. De toevoer, ontluchtingsgat-opvullingen en de uitlopers zijn verwijderd. Verder is de snijrand uitgehamerd. Nu moet de snijkant nog scherp worden geslepen, en de sikkel nog wat gepolijst. Aan de kleur te zien heeft de sikkel heeft een wat te laag tin gehalte, dus zal wat vaker geslepen moeten worden bij gebruik.

Klaar voor gebruik
 
Als handvat is essenhout gebruikt. De vorm en grootte is gebaseerd op de Shinewater sikkel. Doordat het hout al droog was, was het moeilijk te bewerken, en daardoor kreeg ik het ook niet glad. De sikkel is vastgezet met een leren riem. In het handvat zijn putjes aangebracht voor de knobbles van de sikkel, waardoor de sikkel niet kan gaan schuiven. Hierdoor zit de sikkel goed vast aan het handvat. Nu nog wachten tot de volgende oogst, en dan kan ik hem uit testen!

Aanpassing
 
Het leer bleef niet stevig genoeg zitten, dus heb ik het vervangen met darm. Dit krimpt tijdens het drogen, en wordt hard. Daardoor blijft de sikkel veel beter aan het handvat zitten.