INTRODUCTIE | NIEUWS | BRONSGIETEN | BRONZEN REPRODUCTIES | OVERIGE REPRODUCTIES | DE BOERDERIJ | BRONSTIJD METALEN | LINKS
Scheermes

Origineel
 
Vindplaats: Bargeroosterveld, Drenthe
Ouderdom: late bronstijd

Een scheermes als deze is gevonden samen men een mes (zie mes 3). Het origineel was erg versleten, maar een vergelijkbare scheermes was niet ver er vandaan gevonden die nog wel volledig was. Dit scheermes heb ik als voorbeeld genomen om de vorm te reconstueren. 

Mal
 
Materiaal: klei en zand

De mal is gemaakt van klei en zand. Eerst zijn twee op elkaar passende plakken klei gemaakt. Deze heb ik enkele dagen laten drogen zodat ze een stuk steviger werden. Vervolgens heb ik in een deel de vorm uitgesneden. Door de helften op elkaar te drukken onstond een afdruk in de andere mal helft, die ik gebruikte om een exact spiegelbeeld van de andere mal helft uit te snijden. De mal is verder gedroogd en vervolgens gebakken.

Giet resultaat
 
Dit scheermes was een grote uitdaging door zijn vorm. Het brons moest door de nauwe kanalen van het handvat vloeien, en vervolgens ook nog het mesblad volledig vullen. Ook al zijn de randen van het mesblad niet volledig, is het resultaat toch ver boven mijn verwachtingen. In principe kan ik dit scheermes goed afwerken door de snijkanten recht te slijpen. Maar de mal is nog heel, dus ik wacht nog even af of ik nog een betere kan gieten. 
 
Afgewerkt scheermes
 
Na een aantal verdere niet succesvolle poging was de mal gesneuveld, dus dit was het beste resultaat dat ik kon bereiken. Om werk te besparen, heb ik het slijpwerk met moderne middelen gedaan. Het resultaat is een vlijmscherp scheermes. Hoe ermee geschoren werd, is mij niet duidelijk. Waarschijnlijk werd dit gedaan in kombinatie met de tangetjes die samen met scheermessen worden gevonden.