INTRODUCTIE | NIEUWS | BRONSGIETEN | BRONZEN REPRODUCTIES | OVERIGE REPRODUCTIES | DE BOERDERIJ | BRONSTIJD METALEN | LINKS
Rapier 2

Dit is mijn tweede rapier, die ik heb gekregen van Neil Burridge (van Bronze Age Craft). Deze rapier kun je krijgen door een van
Neil's rapier cursussen te volgen.

De kling

Origineel
 
Vindplaats: UK
Ouderdom: midden bronstijd

Afwerking
 
Hier is de kling zoals ik die van Neil kreeg.

Afgewerkte kling
 
En hier is de volledig afgewerkte kling. Het afwerken heb ik met moderne middelen gedaan. De hoek van de punt heb ik scherper gemaakt, en komt nu meer overeen met de originele rapieren. De gaten voor de klinknagels heb ik ook verder uitgeboord, aangezien deze rapieren vrij grote klinknagels hadden. De kling is vervolgens verder schoon gemaakt en gepolijst, en is nu klaar om aan een handvat te worden gezet.

Het handvat en de klinknagels
 
Het handvat van deze rapier heb ik van essenhout gemaakt. Ik had nog een stuk essenhout, dat 2 jaar apart had gelegen. Hierdoor heeft het hout een mooie lichtbruine kleurpatroon gekregen. Hetzelfde hout gebruik ik ook voor mijn derde Ewart Park zwaard, dus dit wordt een mooie bij elkaar passende set (uit verschillende periodes uiteraard).  De vorm van het handvat is gebaseerd op de rapier met houten handvat uit het museum in Dublin (zie mijn andere rapier) en de rapier met bronzen handvat uit Ambleside. De klinknagels zijn gemaakt van een bronzen staaf die ik eerder had gegoten. 

De kompleet afgewerkte rapier
 
En deze rapier is ook volledig af! De kling heeft een beetje speling in het handvat, doordat het handvat de kling niet perfect omsluit, en ook de klinknagels iets kleiner zijn dan de gaten. Er zit ook niet veel hout om het einde van de kling, dus het kleinste beetje speling is al merkbaar. Bij de originele rapieren zullen ze daar wel een oplossing voor hebben gehad, door bijvoorbeeld huidenlijm to te passen. Maar deze rapier is een venijnig steekwapen geworden. Het weegt maar 290gram, dus het is ook een zeer snel wapen!