INTRODUCTIE | NIEUWS | BRONSGIETEN | BRONZEN REPRODUCTIES | OVERIGE REPRODUCTIES | DE BOERDERIJ | BRONSTIJD METALEN | LINKS
Mes 6

Origineel
 
Vindplaats: Zweden
Ouderdom: late bronstijd

Het origineel van dit mes is gevonden in Zweden, en is het grootste mes dat ik ken uit Noord-Europa. Messen als deze waren de eerste echte vechtmessen, die zich ontwikkelden tot allerlei typen vechtmessen in de ijzertijd, zoals bijvoorbeeld de falcata. 

Model
Om de mal te maken, was een model gemaakt van lindehout (met modern gereedschap). 

Mal
 
De mal is gemaakt met dezelfde methode als de zwaardmallen van klei. Op het houten model werd eerst aan een zijde klei gemengd met zand aangebracht. Vervolgens werd een scheidingslaag aangebracht van zand, en de andere zijde van het model met klei bedekt. Nadat de malhelfted van elkaar werden gescheiden, werd het houten model verwijderd. Aangezien ik de klei te lang erop had geladen (een dag), was de klei gekrompen, en een van de helften doorgescheurd. Omdat het een test mal was (in voorbereiding tot de zwaar mallen), heb ik toch besloten de mal te gebruiken. De malhelften zijn omwikkeld met een mengsel van klei, zand en paardemest. De mest zorgt voor wapening, waardoor de mal veel minder snel scheurt tijdens het bakken. De mal is vervolgens gebakken. 

Giet resultaat
Net als bij de zwaardmallen, waren er schilfers losgeraakt van de binnenwant van de mal tijdens het bakken, die wat putten in het oppervlak veroorzaakten. Naast dat is het een goede gieting.

Afwerking
De kling is afgewerkt met moderne middelen. De snede en punt zijn gehard door ze uit te hameren.

Afgewerkt mes
De kling is in een handvat van gewei gezet. Het gewei is ong. 30 minuten in kokend water gelegd om de kern zacht te maken. Vervolgen is de het handvat over de angel van de kling geslagen. Nadat het gewei was gedroogd, zit de kling vast. Het komplete mes weegt 590 gram en heeft een lengte van 45cm.