INTRODUCTIE | NIEUWS | BRONSGIETEN | BRONZEN REPRODUCTIES | OVERIGE REPRODUCTIES | DE BOERDERIJ | BRONSTIJD METALEN | LINKS
Ewart Park stijl bladvormig zwaard

Dit zwaard, samen met de rapier, heb ik gegoten tijdens een bronsgiet cursus van Neil Burridge (zijn website: Bronze Age Craft). Ik heb deze cursus gevolgd om wat ervaring te krijgen in het bronsgieten, om zo een idee te krijgen van wat me te wachten staat. De cursus was een absoluut unieke ervaring die ik aan iedereen aan zou willen raden. Mocht je me niet geloven, hier is een review van mijn ervaringen, samen met foto's:
http://mitglied.lycos.de/tgrb/bronze_casting_Threwortha_farm_26_28_maart_2003/
Het maken van de mal, en de middelen waarmee werd gesmolten en gegoten waren niet helemaal authentiek. Maar dan kan niemand in een dag. De methode is echter wel zeer dichtbij hoe ze het vroeger deden, en komt zo dichtbij mogelijk als het maar kan voor dergelijke cursussen. Voor zover mij bekend heeft nog niemand op authentieke wijze een zwaard kunnen gieten. Dit blijft nog steeds een heilige graal onder de bronsgieters. Hopelijk lukt het me ooit!
 

Het blad

Origineel
 
Vindplaats: Icklingham, Suffolk, UK
Ouderdom: late bronstijd

De mal is direct overgenomen van een tekening, dus kwa vorm en grote zal het vrij nauwkeurig overeenkomen met het origineel. Op details zoals de dikte verdeling na, aangezien de tekening maar 2 dimensionaal is. Het gewicht komt in ieder geval goed in de buurt, rond de 600 gram, wat dit type zwaarden gemiddeld wogen. 

De gietmal
 
Materiaal: lichtgewicht keramisch materiaal

De mal is gemaakt uit een keramisch materiaal, wat zacht is en dus gemakkelijk te bewerken. Dit maakte het mogelijk om in slechts een paar uur een mal te maken. Dezelfde methode van de vorm uit de mal te kerven gebruik ik nu ook voor de klei en klei/zand mallen die ik heb gebruikt en werkt heel goed. It is in principe ook dezelfde manier waarop stenen mallen werden gemaakt, alleen makkelijker omdat de materialen zachter zijn. Het enige probleem van deze methode is dat het moeilijk is een beeld te vormen van de uiteindelijke vorm van het gegoten produkt (voornamelijk kwa dikte). Een ander manier voor klei is bijvoorbeeld een vorm van hout erin te drukken, of een bestaand bronzen voorwerp.

Het gieten
 
Hier zie je de mal, net na het gieten. Het nog gloeiende brons is door de spleet te zien. De mal was onder een hoek geplaatst, wat ervoor zorgt dat het brons makkelijker de mal doorstroomd. De mal was niet stevig genoeg samen gedrukt aan de bovenkant. Hierdoor stroomde er brons uit de mal. Gelukkig was de mal wel volledig gevuld.

Het giet resultaat
 
Hier is het zwaard net na het gieten en nog steeds heet. Mijn allereerste bronsgieting en mijn allereerste zwaard!:) Weinig realiseerde ik me hoeveel werk daar in zou gaan zitten:)

Afwerken van het blad

5 Mei 2003
Hier is het blad nadat de toevoer en uitlopers zijn verwijderd, en al een begin is gemaakt met het slijpen. Hiervoor gebruik ik een riviersteen (kwarts). Op de vorige pagina zie je me hieraan werken. De zijkant van het handvat is hier al aan een kant glad geslepen. De rechter foto toont een defect in het metaal, namelijk een holte in het handvat. Dit is jammer genoeg precies op het zwakste punt van het blad. Aangezien ik het zwaard alleen maar voor de show gaat gebruiken is dat echter geen probleem. De rest van het metaal is van goede kwaliteit, zonder inclusies.

8 November 2003
Dit is het zwaard na een flink aantal dagen eraan gewerkt te hebben in Archeon (naast het toespreken van bezoekers). De laatste paar maanden heb ik er niet aan kunnen werken, dus helaas heb ik mijn doel nog niet bereikt om het blad voor het einde van het seizoen af te hebben. 

19 Mei 2004
Dit seizoen heb ik het meeste van mijn vrije tijd in het gieten gestoken, dus vandaar dat er weinig vordering in dit zwaard zit. Ik ben begonnen met het polijsten van het blad. Daar zit echter nog heel wat werk in om de meeste onregelmatigheden te verwijderen.

Het handvat
 
Voor het handvat ben ik van plan taxus hout te gebruiken. Twee helften worden aan iedere zijde bevestigd met totaal 7 bronzen klinknagels. Voor het in vorm brengen van het hout ga ik mijn bronzen beitel gebruiken.

De klinknagels
 
Mijn eerste poging voor het gieten van de nagels is mislukt, aangezien het brons niet vloeibaar genoeg was om de mal te vullen.