INTRODUCTIE | NIEUWS | BRONSGIETEN | BRONZEN REPRODUCTIES | OVERIGE REPRODUCTIES | DE BOERDERIJ | BRONSTIJD METALEN | LINKS

Neil Burridge's Ewart Park stijl zwaard generatie 3

Dit is de derde generatie van het Ewart Park zwaard van Neil Burridge, dat speciaal voor het Bronze Sword Festival is gemaakt.

Sinds het vorige zwaard zijn wat kleine aanpassingen aangebracht, waardoor het zwaard nog een stuk verbeterd is. Dit zwaard is
iets korter dan het vorige, wat dichter bij de gemiddelde lengte van dit type zwaard. Alhoewel de vorige versie al zeer nauwkeurig
overeen kwam met de originele zwaarden, is dit absoluut mijn favoriet. Hij hanteert erg goed, en ziet er ook zeer fraai uit.

Dit zwaard, of een vergelijkbaar type zwaard is hier te koop:
http://www.templeresearch.eclipse.co.uk/bronze/swords_for_sale.htm
 

De kling

Origineel
 
Vindplaats: UK
Ouderdom: late bronstijd

Het is mij niet bekend of dit zwaard op een specifieke vondst is gebaseerd. In ieder geval kwa handvat vorm komt hij sterk overeen met het zwaard van Waterloo Bridge. 

De kling voor afwerking
 
Hier is het zwaard zoals ik het kreeg (onder, met daarboven vorige zwaard).

Gebruikt gereedschap
 
Voor het afwerken van de kling gebruikte ik een boormachine met flappenschijf, dremel met verschillende bitjes, en schuurpapier met een fijne grit. 

Afgewerkte kling
 
Het blad zelf is met de flappenschijf gedaan. Voor het handvat gebruikte ik de dremel. Dit kostte ongeveer 2 uur. Daarna kostte het nog zo'n 4 uur om met schuurpapier de slijpsporen weg te werken. Dit ging dus zeer snel en toont dus hoe goed de kwaliteit van de gieting is!

Het handvat
 
De delen van het handvat werden op het festival meegegeven bij het zwaard in ruwe vorm, en bestaan uit beukenhout. Eerst heb ik de gaten geboord. Hiervoor heb ik eerst een handvat plaat aan het handvat bevestigd met plakband. Vervolgens heb ik twee gaten geboord, en telkens een klinknagel erin gestop om het handvat exact op zijn plek te houden. Vervolgens heb ik de rest van de gaten geboord. Daarna heb ik het andere handvat deel eraan getaped. De gaten in het al doorboorde deel gebruikte ik als geleider om de gaten exact in lijn met elkaar te boren. Ook hierbij gebruikte ik weer de klinknagels om de handvat delen op zijn plek te houden. 
Daarna heb ik de handvat delen afgemaakt. Voor het meeste werk gebruikte ik een grove halfronde vijl. Voor de pommel gebruikte ik ook een mes, aangezien daar het meeste hout vanaf moest. Nadat de delen in vorm gebracht waren, heb ik met middelgrof schuurpapier de delen glad geschuurd.
Het hout is geimpregneerd met lijnolie. Dit maakt het hout sterker, duurzamer en meer bestand tegen vuil. Het gebruik van lijnolie in de bronstijd is niet aangetoond, maar lijnzaad werd in grote hoeveelheden geteeld voor vlas en het zaad voor voedsel. Dus het is mogelijk dat de olie hieruit voor belangrijke houten delen als handvated werd gebruikt. De lijnolie moet minstens enkele dagen drogen.
 
Het komplete zwaard
 
Het zwaard is nu volledig afgewerkt. De handvat platen zijn er op geklonken met de bronzen klinknagels. De pommel is met  behulp van huidenlijm bevestigd.