INTRODUCTIE | NIEUWS | BRONSGIETEN | BRONZEN REPRODUCTIES | OVERIGE REPRODUCTIES | DE BOERDERIJ | BRONSTIJD METALEN | LINKS
 
Ewart Park stijl bladvormig zwaard 2

Dit zwaard heb ik gegoten tijdens een bezoek aan Neil Burridge. De methode van het gietproces is beroepsgeheim,
dus daar kan ik niets over zeggen, anders dat er niet van bronstijd materialen gebruik is gemaakt. Het resultaat is echter
een zeer fraaie authentieke reproductie, beter dan wat er momenteel te koop wordt aangeboden. Neil is van plan deze
zwaarden te gaan verkopen, dus mocht je interesse hebben, hou dan zijn site in de gaten.
 

De kling

Origineel
 
Vindplaats:  Figsbury Ring, UK
Ouderdom: late bronstijd

Dit zwaard is gebaseerd op een zwaard gevonden in Figsbury Ring hillfort. In gebieden waar heuvels voorkwamen, werden die heuvels bewoond. De hoger ligging gaf een goede verdediging, die vaak werd versterkt door het aanbrengen van ring greppels, banken of palissades. 

Het giet resultaat
 
Hier is het zwaard zoals gegoten. Aangezien ik nog veel werk aan andere bronzen heb, heb ik besloten om dit zwaard met moderne middelen af te werken. 

De kling na het slijpen
 
De toevoer en uitlopers zijn verwijderd en de kling is glad geslepen en gepolijst. 

Gaten voor bevestiging van het handvat
 
Om de houten delen van het handvat te bevestigen, zijn gaten geboord. Ook zijn de randen uitgehard door ze uit te hameren. Hierbij is ook geprobeerd om dezelfde rand vorm te verkrijgen die de oorspronkelijke zwaarden hadden. Dit is redelijk gelukt, maar er is nog ruimte voor verbetering.

Het handvat

Origineel
 
Er zijn zeer weinig zwaarden van dit of vergelijkbare typen gevonden met resten van het handvat. Dit is het meest komplete zwaard van dit type dat ik ken. De pommel en de rand van het handvat zijn van brons en daardoor niet vergaan. Het is waarschijnlijk dat de handvaten van de andere zwaarden dezelfde vorm hadden, maar dan van bijvoorbeeld hout. 

Handvat delen voor bevestiging
 
Het handvat heb ik gemaakt van eikenhout. De handvat bedekking bestaat uit twee platen, en een pommel wordt aan de achterkant bevestigd. 

Handvat platen vastgeklonken
 
De handvat platen zijn nu vast geklonken doormiddel van bronzen klinknagels. Nu rest nog het bevestigen van de pommel. Hiervoor zijn geen aanwijzingen, behalve het feit dat deze in ieder geval niet met bronzen klinknagels bevestigd waren. Mijn idee was om een blinde wig toe te passen. De wig wordt door het erop tikken van de pommel tussen de twee delen van het handvat gedreven, waardoor de pommel wordt geklemt aan het handvat. Dit bleek heel goed te werken en vormt dus een aannemelijke oplossing. 

En het zwaard is (bijna) klaar
 
Het zwaard is nu af, om het scherpen na. Een schede is ook al in de maak, die ook van eikenhout word gemaakt.

De schede
 
De schede is gemaakt van hetzelfde hout als het handvat. Het is los gebaseerd op de Deense volhouten schedes. Deze waren oorspronkelijk gevoerd met ongelooide vacht aan de binnenkant. Dit had ik niet beschikbaar, dus heb ik weg gelaten. De twee delen zijn aan elkaar gelijmd met huidenlijm. De looizuren uit het eikenhout blijken het brons aan te tasten (groene vlekken), dus voortaan zal ik ander hout toepassen. 

Het kompleet afgewerkte zwaard en schede
 
Op de riem na is het zwaard en schede nu volledig af. Het zwaard is aangescherpt en klaar voor gebruik. Het zwaard weegt 980gram, wat aan hoge kant is voor een dergelijk zwaard (maar niet te hoog). Dit betekend dat je vrij stevig gebouwd moet zijn om dit zwaard goed te kunnen hanteren. Dat ben ik niet, dus ik geef de voorkeur aan de wat lichtere varianten. Maar ik kan me voorstellen dat in de handen van een geharde boer en/of gemeenschapsleider uit de bronstijd een dergelijk zwaard een zeer geducht wapen moet zijn geweest.