INTRODUCTIE | NIEUWS | BRONSGIETEN | BRONZEN REPRODUCTIES | OVERIGE REPRODUCTIES | DE BOERDERIJ | BRONSTIJD METALEN | LINKS
Laat bronstijd mes

Origineel
 
Vindplaats: Drouwen
Ouderdom: 1100-750BC

Dit mes was onderdeel van een voorraad brons schroot gevonden in een aardewerken pot, dat waarschijnlijk eigendom was van een brons smit. Het was totaal versleten door het regelmatig scherp te slijpen, en door de smit dubbelgevouwen en bij de rest van zijn brons voorraad gevoegd. Voor de reproductie heb ik geprobeerd het mes in de oorspronkelijke nieuwstaat te maken, voor het vele slijpen.

Gietmal
 
Materiaal: klei & zand

De mal was gemaakt van klei direct uit de grond vermengd met een gelijke hoeveelheid zand. De
twee helften werden eerst gedroogd en nadat de klei voldoende stevig was heb ik de vorm van het mes in een van beiden helften gekerfd. Daarvoor gebruikte ik een punt van gewei en stukjes vuursteen. Vanwege het zand is de vorm van de mal ruw van oppervlak. Aangezien klei zonder zand ook heel goed werkt en een veel gladder oppervlak geeft, zal ik dat voortaan gebruiken. De mal was verder gedroogd en enigszins gebakken in het vuur tijdens het smelten van het brons. De mal hier is na het gieten. De mal is nog in goede staat, dus ik kan er in de toekomst nog vaker in gieten.

Giet resultaat
Dit mes heb ik gegoten voor iemand in Archeon die regelmatig prehistorische maaltijden kookt. Hij had geen geschikt bronstijd mes, dus had ik beloofd mijn best te doen om er een voor hem te gieten. De twee eerste pogingen mislukten, aangezien er grote gaten in het blad waren. De derde was ook niet volledig gelukt, aangezien het stuk waar het mes in het heft wordt gezet niet volledig was. Maar aangezien het blad zelf wel goed is, is er toch wel een mes van te maken, dus heeft hij in ieder geval iets om wat van te maken. Aangezien ik ook nog wel graag een mes zou willen, zal ik er nog een keer meer proberen te gieten, en hopelijk zullen de volgende beter gaan.

Volledig afgewerkt mes
 
Hier is nog een foto van het mes zoals hij (niet door mij persoonlijk) is afgewerkt. Zoals te zien is, is het tin gehalte erg laag, of zelfs totaal afwezig. Mogelijk is bij het tin toevoegen de tin niet in de kroes terecht gekomen.