INTRODUCTIE | NIEUWS | BRONSGIETEN | BRONZEN REPRODUCTIES | OVERIGE REPRODUCTIES | DE BOERDERIJ | BRONSTIJD METALEN | LINKS

Kleine vlakbijl

Origineel
 
Vindplaats: Stadskanaal, Groningen
Ouderdom: 2000BC

>>> meer informatie

Model
 
Het model om de mal te maken, is gemaakt van klei en zand. Alhoewel de vorm zonder model ook gemakkelijk in de mal aan te brengen is, zorgt het gebruiken van een model ervoor dat er geen mismatch tussen de twee helften is.

Mal
 
Materiaal: klei & zand

Een kleine vlakbijl is wat mij betreft het makkelijkste voorwerp uit de bronstijd om te gieten. Het is vrij kort en volumineus, en vult daardoor gemakkelijk. Er is ook niet te veel brons voor nodig, zodat ik ver van de grens zit van wat ik vloeibaar kan krijgen. Daarbij zijn vlakbijltjes ontdanks, of juist door de eenvoudige vorm zeer fraai. Dit is dus zeker een aanrader voor iedere beginnende bronsgieter, of als je gewoon een gieting wilt uitvoeren met een grote kans van slagen. 

Giet resultaat
 
En het was dus ook bij de eerst gieting gelukt. Er zijn wat huitskool insluitsels, dus het bijltje is niet zo perfect als het origineel. Toch is het resultaat niet verkeerd. De mal is nog goed, dus ik zal er nog meer proberen te gieten. 

Afwerking
 
De toevoer en de uitlopers zijn grotendeels verwijderd. Door een afwisseling van plat hameren en slijpen op zandsteen ben ik de restanten van de uitlopers glad aan het slijpen. Het hammeren vlakt de oneffenheden uit en maakt het oppervlak ook wat ruwer, wat het slijpen vergemakkelijkt.

Afgewerkte bijl
 
Heel wat uurtjes slijp en hamerwerk verder, en de bijl is af. De snijkant is uitgehard en scherp geslepen, en de hele bijl is gepolijst. Ik heb het grootste deel van het oppervlak alleen de kleur van het brons naarboven gebracht. Als ik er nog een giet zonder houtskool inclusies, zal ik die wel helemaal glad afwerken. De bijl zal ik niet aan een steel zetten, hoewel ik verwacht dat het een zeer degelijk functionerende bijl zou worden. 

Tweede gieting

Giet resultaat
 
De mal was nog heel, dus ik heb er nog een giet poging in gedaan. Deze keer kwam er een bijltje uit zonder enige houtskool inclusies. Ook deze ga ik authentiek afwerken. Dit bijltje heeft een iets lager tin gehalte, dus dat zal het afwerken wat makkelijker maken.
 
Afgewerkte bijl
 
Wat uurtjes slijp en hamerwerk later en ook deze bijl is af. Zoals boven vermeld is het tingehalte iets lager, en kostte het afwerken dus minder moeite. Er zitten nog wat krasjes en oneffenheden in het oppervlak (minder erg dan de foto laat lijken), maar de volgende gietresultaten liggen al weer te wachten, dus de bijl laat ik zo.