INTRODUCTIE | NIEUWS | BRONSGIETEN | BRONZEN REPRODUCTIES | OVERIGE REPRODUCTIES | DE BOERDERIJ | BRONSTIJD METALEN | LINKS

Kokerbijl 2

Origineel
 
Vindplaats: Nederland
Ouderdom: late bronstijd

Model
 
Het model om de mal te maken, is gemaakt van klei en zand. 

Mal
 
De mal is gemaakt van klei en zand, en is gebakken. De mal bestaat uit twee helften, plus een kern. De kern dient ook als giet ingang, waarbij het brons via openingen in de kern de mal instroomt. 

Giet resultaat
 
De gieting was een succes! Dit is verreweg mijn beste gieting tot nu toe, en ook nog het zwaarste voorwerp. De kern en gietprop moeten nog worden verwijderd, maar ik schat dat de bijl minstens 500 gram weegt. Voordat de mal was samengebonden was de kern was goed heet gestookt, zodat het brons zo min mogelijk afkoelde. De bijl bestaat uit een legering van ongeveer 10% tin en een klein percentage lood om het brons goed vloeibaar te maken. 

Afwerking
 
De giet toevoer en uitlopers zijn grotendeels verwijderd, en ook de kern is eruit gehakt met een bronzen priem. De snijkant van de bijl is nog erg dik, zo'n 4mm. Door hameren en regelmatig zachtgloeien zal deze dunner gemaakt moeten worden. 

Afgewerkte bijl
 
Na vele uren slijpwerk is de bijl af. De snijkant scherp maken kostte verreweg het meeste werk. Tijdens het hard hameren was er een klein scheurtjes onstaan, waardoor ik over moest gaan op alleen slijpen. De bijl is nog wat ruw in verhouding tot vergelijkbare kokerbijlen uit de bronstijd, maar dat is meer door een relatief ruwer oppervlak als gietresultaat.  

Afgewerkte bijl aan steel
 
De steel is gemaakt van een hazelaar tak met zijtak. De steel heb ik ruw in vorm gehakt met mijn andere kokerbijl. Vervolgens heb ik de uiteinden en knoesten zo glad mogelijk afgewerkt met mijn bronzen mes, en met mijn "zand vijl" nog verder glad geschuurd. De steel is ingewreven met gekookte lijnolie. Dit maakt het hout duurzamer, minder vuilopnemend en oogt een stuk beter. Of dit gebruikelijk was is de vraag, aangezien een steel zonder lijnolie ook heel goed werkt, en lijnolie niet makkelijk te maken is. Lijnzaad was echter in grote hoeveelheden aanwezig dankzij de vlasteelt, dus het is mogelijk. De bijl is vastgezet met een veter van rauwe huid. De komplete bijl inclusief steel weegt zo'n 900gram, en voelt ook behoorlijk massief aan. Hier kun je best een flink boompje mee kappen! En hij ziet er ook bijzonder fraai uit, een echte pronkbijl:)