INTRODUCTIE | NIEUWS | BRONSGIETEN | BRONZEN REPRODUCTIES | OVERIGE REPRODUCTIES | DE BOERDERIJ | BRONSTIJD METALEN | LINKS
Groot mes

Origineel
 
Vindplaats: Bargeroosterveld, Drente
Ouderdom: late bronstijd

Het origineel is samen met een scheermesje gevonden. De punt ontbreekt bij het origineel. Aan de hand van de zogenaamde offermessen, die eenzelfde lemmet vorm hebben, heb ik de volledige vorm gereconstrueerd.

Mal
Materiaal: klei & zand, gebakken

De mal is eenzijdig vlak, met de mesvorm in de andere zijde. Hierdoor wordt mogelijke mismatch voorkomen. Door de lengte van deze mal was hij moeilijk te bakken. Het kostte daarom ook zo'n zes mallen voor er een heel uit het vuur kwam.

Giet resultaat
De eerste gieting was mislukt. Tijdens het voorverwarmen was de mal krom gaan staan, en sloot niet meer. Daardoor lekte al het brons weg. De volgende dag besloot ik het nog eens te proberen. De mal was iets rechter na het afgekoeld was, en veerkrachtig genoeg om door strak dicht te binden toch passend te krijgen. De eerste gietpoging gaf een bijna perfect resultaat, maar er ontbrak een hapje uit de bovenkant. Dus nog een poging, en ditmaal succes. Het verbaasde me hoe dun het mes is, en de mal toch zo gemakkelijk vol stroomde, ontdanks dat de mal relatief koel was (om verdere kromming te voorkomen). 

Afwerking
De mal heeft inmiddels meer dan tien klingen opgeleverd. Uiteindelijk begaf een van de mal helften het. Ik had echter nog een helft van een mal waarbij de andere helft gebroken was tijdens het bakken. Na wat bijwerken, had ik weer twee passende malhelften. Hiermee heb ik nog meerdere klingen gegoten. De kling hier te zien is een van de eerste klingen die uit de mal kwamen. De kling is hier al grotendeels afgewerkt.

Afgewerkt mes
Er ging nogal wat tijd overeen voor ik een geschikt stuk gewei had gevonden voor het handvat. Met behulp van mijn beitel is het stuk voor het handvat van het gewei verwijderd. Het handvat is vervolgens een tijdje in kokend water gelegd. Dat maakt de poreuze kern zacht, zodat de angle van de kling erin kan worden gestoken. Nadat het gewei gedroogd was, zat de kling vast in het handvat.