INTRODUCTIE | NIEUWS | BRONSGIETEN | BRONZEN REPRODUCTIES | OVERIGE REPRODUCTIES | DE BOERDERIJ | BRONSTIJD METALEN | LINKS

Randbijl type Oldenhof, variant Ekehaar

Origineel
 
Vindplaats: Ees, Drenthe
Ouderdom: 1800 v.Chr.

Het eerste bronzen voorwerp dat ik had gegoten was gebaseert op dit type bijl. Maar inmiddels is mijn kennis en vaardigheid sterk verbeterd, dus heb ik besloten de bijl opnieuw te gieten. Mijn eerste versie is hier te zien.

De Ekehaar variant bijlen zijn allen in of in de omgeving van Drenthe gevonden. Ze zijn dus zeer waarschijnlijk daar geproduceerd. De Ekehaar bijlen zijn te herkennen aan drie of vier ingehamerde versierings lijnen halverwege de bijl. Hiernaast is de bijl uit Valthe te zien. De bijl die ik heb gereproduceerd is gebaseerd op de uit Ees.
 

Model
 
Het model om de mal te maken is gemaakt van klei en zand.

Gietmal
 
De mal is gemaakt van klei en zand, en is gebakken. Hier is de mal te zien voor deze werd gebakken.

Giet resultaat
 
De bijl is zeer goed gelukt. Het oppervlak is mooi glad, en de verdere afwerking is gering.

Afgewerkte bijl
 
Hier is de bijl nadat deze volledig is afgerwekt, gebruik makend van authentieke middelen. Dit kostte slechts een uur of vier. De versier lijnen zijn met een punt van brons ingehamerd.

Tweede gieting

Gietmal
 
Voor deze bijl had ik nog een tweede mal gemaakt, dit keer als experiment met een andere kleisoort. Het is een bruine klei vermagerd met charmotte (vermalen gebakken klei) in plaats van zand. Magering van charmotte werd ook wel in potten toegepast. Dit werkte goed, maar bij grotere mallen die ik hiervan had gemaakt sprongen scherven af. Dit is een teken van onvoldoende magering. De volgende keer dat ik zulke klei gebruik zal ik extra zand toevoegen.

Giet resultaat
 
Ook deze bijl is goed gelukt. Er zit geen merkbaar verschil in kwaliteit met de normale klei (oude grijze zeeklei) die ik gebruik. Het blijkt dus dat met de juiste behandeling dat er geen merkbaar verschil hoeft te zijn in giet kwaliteit. Er zitten echter wel wat belletjes in een gedeelte van het oppervlak, maar dit kan ingesloten lucht zijn geweest.