INTRODUCTIE | NIEUWS | BRONSGIETEN | BRONZEN REPRODUCTIES | OVERIGE REPRODUCTIES | DE BOERDERIJ | BRONSTIJD METALEN | LINKS

Guts

Origineel
 
Vindplaats: Deurne
Ouderdom: 1100-800 v.Chr.

Dit setje houtbewerkingsgereedschap was gevonden in Deurne, en bestaat uit een smalle en brede beitel en een guts. Een setje zoals dit moet de eigenaar in staat hebben gesteld om fijn houtsnijwerk te kunnen vervaardigen. Aangezien zulk gereedschap erg kostbaar en zeldzaam was in de bronstijd, is het mogelijk dan de eigenaar specifiek houtsnijwerk maakte voor ruil met anderen in zijn omgeving. Een voorbeeld van wat gemaakt kan worden met dit gereedschap zijn bijvoorbeeld de handvat delen van zwaarden, zwaardschedes, maar ook fijn afgewerkte kistjes, houten kommen etc. 

Model
 
Het model om de mal te maken, is gemaakt hout, gebruikmakend van een bronzen mes. De gestapte uiteinden zijn gebaseerd op houten modelen bekend uit Tobermore, Co. Derry, Ierland. De houten modelen van o.a. speerpunten hadden ook zo'n stap, om het gat te creeeren in de mal waar de kern in wordt gestoken.

Mal
 
Met eerdere pogingen om dit gereedschap te gieten had ik geen goed resultaat, omdat de gietsels te dun en klein waren. Aangezien ik met losse mal delen werkten, die voor het gieten moesten worden samengebonden, kon ik de mal niet veel voor verwarmen. Deze keer gebruikte ik een extra laag van klei, zand en paardenmest, om de mal delen al bijeen te houden tijdens het bakken. Nu de mal een geheel is, kan de mal makkelijk heet gestookt worden voor het gieten, zodat het brons makkerlijker de kleine holtes door kan stromen.

Giet resultaat
 
De nieuwe methode om de mal bijeen te houden, en deze vervolgens roodgloeiend te stoken voor het gieten blijkt te werken. Het bleek wel dat het brons niet alleen vloeibaar moet zijn, maar extra dun vloeibaar (heter), om goed de mal in te stromen.

Afgewerkte guts
 
De guts is op steen geslepen, en de snede is uitgehamerd. Voor het handvat heb ik es gebruikt, en is met behulp van mijn bronzen mes gevormd, en met zand glad geschuurd. Het handvat is met hars vastgelijmd.