INTRODUCTIE | NIEUWS | BRONSGIETEN | BRONZEN REPRODUCTIES | OVERIGE REPRODUCTIES | DE BOERDERIJ | BRONSTIJD METALEN | LINKS

Dolk 7

Origineel
 
Vindplaats: Collooney, Co. Sligo, Ierland
Ouderdom: midden bronstijd

Het origineel van deze dolk bevindt zich in het Nationaal Museum in Dublin, Ierland. Het is een dolk van typisch Ierse stijl, met versierde ribben en ingehamerde groeves.

Mal
 
Materiaal: speksteen

De mal is gemaakt van speksteen. Het is eigenlijk de mal voor de hielbijl, waar ik de achterkant gebruikt heb voor het gieten van deze dolk. Daardoor was ik wat beperkt in de afmetingen, en is de dolk zo'n 25% kleiner dan het origineel. Aangezien er vergelijkbare dolken gevonden zijn de nog kleiner zijn, is dit geen probleem. Tijdens het gieten wordt een trechter van gebakken klei/zand op de mal gebonden, om het brons erin te kunnen gieten. Dit voorkomt dat de mal stuk trekt tijdens het gieten. Stenen mallen hebben nooit een giettrechter, dus dergelijke losse giettrechters werden vrijwel zeker toegepast. 

Giet resultaat
 
Het kostte enkele pogingen en bijwerkingen van de mal voor er een volledige kling uit kwam. De mal heeft inmiddels zes klingen geleverd, waarvan dit er een is.

Afgewerkte dolk
 
Dolk is afgewerkt met moderne middelen. De snijkanten zijn hard gehamerd. Ook zijn er nog extra sierlijnen aan beide kanten van de midrib erin gehamerd. Het handvat is samengesteld uit twee helften van taxushout behandeld met lijnolie en een pommel van hoorn die vast is gezet met houten pinnen. Het handvat is voornamelijk gebaseerd op restanten van handvaten gevonden bij dolken van de Wessex cultuur in Engeland. Een dolk met een vergelijkbaar handvat maar een ander type kling is ook in Ierland gevonden. Deze dolk had ook een handvat van hout, en een pommel van hoorn.
 
Schede
 
Ook de schede is gebaseerd op schede restanten van dolken van de Wessex cultuur. Deze hadden vaak een houten kern, huid met haar als binnenvoering, een leren buitenkant en dwars strippen van hout by de schede mond. Hier zijn de twee schedehelften te zien voor deze omwikkeld werden met lijm. De schedemond en binnenvoering zijn vastelijmd met huidenlijm. De houten kern is van hazelaar, wat de meest gebruikte houtsoort is voor schedekernen in de bronstijd. De schedemond is van taxus, zodat deze goed past bij de dolk zelf. De binnenvoering zorgt ervoor dat de dolk veel makkelijker in de schede gestoken kan worden, en er niet in rammelt. 

 
Hier is de schede te zien nadat deze volledig is afgewerkt, met de leren buitenbedekking vastgelijmd, ook weer met huidenlijm. Het leer dient ervoor om de schede bijeen te houden. Terwijl het leer nog nat was, is de versiering aangebracht met een scherp voorwerp. De patronen zijn overgenomen van versieringen op andere Ierse dolken uit dezelfde periode.

Dolk & Schede
 
Hier is de dolk samen met de schede te zien. Deze dolk is onderdeel geweest van een ruil tegen mijn nieuwe reproductie van een bronstijd kostuum, waarop de dolk is gefotograveerd.