INTRODUCTIE | NIEUWS | BRONSGIETEN | BRONZEN REPRODUCTIES | OVERIGE REPRODUCTIES | DE BOERDERIJ | BRONSTIJD METALEN | LINKS

Dolk 6

Origineel
 
Vindplaats: Collooney, Co. Sligo, Ierland
Ouderdom: midden bronstijd

Het origineel van deze dolk bevindt zich in het Nationaal Museum in Dublin, Ierland. Het is een dolk van typisch Ierse stijl, met versierde ribben en ingehamerde groeves.

Mal
 
Materiaal: speksteen

De mal is gemaakt van speksteen. Het is eigenlijk de mal voor de hielbijl, waar ik de achterkant gebruikt heb voor het gieten van deze dolk. Daardoor was ik wat beperkt in de afmetingen, en is de dolk zo'n 25% kleiner dan het origineel. Aangezien er vergelijkbare dolken gevonden zijn de nog kleiner zijn, is dit geen probleem. Tijdens het gieten wordt een trechter van gebakken klei/zand op de mal gebonden, om het brons erin te kunnen gieten. Dit voorkomt dat de mal stuk trekt tijdens het gieten. Stenen mallen hebben nooit een giettrechter, dus dergelijke losse giettrechters werden vrijwel zeker toegepast. 

Giet resultaat
 
Het kostte enkele pogingen en bijwerkingen van de mal voor er een volledige kling uit kwam. De mal heeft inmiddels zes klingen geleverd, waarvan dit er een is.

Afgewerkte dolk
 
Dolk is afgewerkt met moderne middelen. De snijkanten zijn hard gehamerd. Het handvat is uit een stuk, en is gemaakt van essenhout en behandeld met lijnolie. Deze dolk was ook een experiment om te zien of het mogelijk is om het gat in het handvat te branden waar de kling in schuift, door de kling te verhitten, en deze het hout in te laten branden. De kling (een ander exemplaar) werd roodgloeiend gestookt, en met een houten tang opgepakt en in het hout geduwd. Het hout werd hierbij vochting gehouden, om te voorkomen dat het hout te ver inbrand. Na ong. 10 keer was de sleuf diep genoeg. Het is dus mogelijk zonder gereedschap de sleuf in het handvat aan te brengen. Echter werden de hout porieen zwart, waardoor het hout een vies uiterlijk heeft gekregen.