INTRODUCTIE | NIEUWS | BRONSGIETEN | BRONZEN REPRODUCTIES | OVERIGE REPRODUCTIES | DE BOERDERIJ | BRONSTIJD METALEN | LINKS

Dolk 5

Origineel
 
Vindplaats: Collooney, Co. Sligo, Ierland
Ouderdom: midden bronstijd

Het origineel van deze dolk bevindt zich in het Nationaal Museum in Dublin, Ierland. Het is een dolk van typisch Ierse stijl, met versierde ribben en ingehamerde groeves.

Mal
 
Materiaal: speksteen

De mal is gemaakt van speksteen. Het is eigenlijk de mal voor de hielbijl, waar ik de achterkant gebruikt heb voor het gieten van deze dolk. Daardoor was ik wat beperkt in de afmetingen, en is de dolk zo'n 25% kleiner dan het origineel. Aangezien er vergelijkbare dolken gevonden zijn de nog kleiner zijn, is dit geen probleem. Tijdens het gieten wordt een trechter van gebakken klei/zand op de mal gebonden, om het brons erin te kunnen gieten. Dit voorkomt dat de mal stuk trekt tijdens het gieten. Stenen mallen hebben nooit een giettrechter, dus dergelijke losse giettrechters werden vrijwel zeker toegepast. 

Giet resultaat
 
Het kostte enkele pogingen en bijwerkingen van de mal voor er een volledige kling uit kwam. De mal heeft inmiddels twee klingen geleverd, waarvan dit er een is.

Afgewerkte dolk
 
Dolk is afgewerkt met moderne middelen. De snijkanten zijn hard gehamerd. Ook heb ik een poging gedaan de groeves naast de midden rib erin te hameren. Dit lukte niet zo heel goed, dus dat vergt nog wat oefening. Het handvat is uit een stuk, en is gemaakt van berkenhout en behandeld met lijnolie.

Schede
 
De schede is gebaseerd op vondsten uit de Wessex cultuur in England, waar regelmatig dolken met restanten van de schede zijn teruggevonden. De schede is opgebouwd uit leer, hazelaarhout en schapenvacht. De twee dunne latjes hazelaar zorgen voor de stevigheid. Aan de binnenkant is schapenvacht gelijmd met huidenlijm. Dit zorgt ervoor dat de dolk goed past, en makkelijk in en uit de schede schuift. De leren omwikkeling houd beide schede helften bijeen, en is vastgelijmd met huidenlijm. Toen het leer nog vochting was na het lijmen, zijn versieren aangebracht. Door met een scherp voorwerp in het vochtige leer te drukken, blijft de afdruk staan ook als het leer opdroogt. Dergelijke versieringen ken ik alleen van een zwaarschede uit Duitseland, waarbij het leer nog in perfecte staat verkeerde. Het patroon is gebaseerd op dat van de versieringen op de klingen van vergelijkbare dolken.

Dolk & Schede
 
Hier is de dolk samen met de schede te zien.