INTRODUCTIE | NIEUWS | BRONSGIETEN | BRONZEN REPRODUCTIES | OVERIGE REPRODUCTIES | DE BOERDERIJ | BRONSTIJD METALEN | LINKS

Dolk 3

Origineel
 
Vindplaats: Kessel, Limburg
Ouderdom: 2000-1600BC

>>> meer informatie

Template
 
Een model van klei maken van een dun voorwerp als een dolk is niet mogelijk. Van hout kost een hoop werk, en het juiste gereedschap. Dus in plaats daarvan heb ik de vorm uit een stuk essenschors gesneden. Door deze in de klei te drukken, onstaat in beide helften een overeenkomende afdruk. Aan de hand hiervan was het gemakkelijk de dolk verder uit te diepen, zonder mismatch te krijgen.

Mal
 
Materiaal: klei en zand

De mal is gemaakt van klei en zand, en vervolgens gebakken.

Giet resultaat
 
Een van de helften van de mal was gebroken. Desondanks heb ik er nog in kunnen gieten. Het resultaat is zeer goed. Het oppervlak is zeer glad, en het detail is zeer hoog.

Afwerking
 
Tijdens de nabewerking bleek dat de dolk een zeer hoog tingehalte bevat. Dit maakt de dolk zeer hard en breekbaar. Er is nog wel een goede dolk van te maken, maar door de hoge hardheid zal dit erg veel werk kosten. Ik zal deze dolk daarom met moderne middelen verder afwerken.

Afgewerkte kling
 
Zoals boven vermeldt, is de dolk verder afgewerkt met moderne middelen. Het resultaat is beter dan ik verwachtte. Het belooft alsnog een bijzonder fraaie dolk te worden. 

Pommel
 
De pommel is gemaakt van gewei van een edelhert, het deel van het gewei waar het aan de schedel hechte. Dit type pommel is gebaseerd op Engelse vondsten, waar deze bewaard zijn gebleven. De pommel dient om de twee helften van het handvat samen te houden, alsmede als versiering van de dolk.

Handvat
 
De handvat helften zijn gemaakt van essenhout en behandelt met lijnolie. De lijnolie maakt het hout duurzamer, en geeft het een donkerdere kleur. Om de kling aan het handvat vast te zetten worden bronzen klinknagels gebruikt. Om de pommel vast te zetten worden houten pinnetjes gebruikt. 

Afgewerkte dolk
 
De handvat helften zijn aan de kling vast geklonken, en de pommel is bevestigd met de houten pinnen. Bij het klinken zijn de helften iets verschoven. Ook is de kling niet geheel perfect in lijn met het handvat. Dat zijn dus punten waarop ik de volgende moet verbeteren. Maar ik ben zeer tevreden met het resultaat. 

Schede
 
Verschillende schedes van dolken en zwaarden die zijn teruggevonden, waren opgebouwd uit hazerlaar, met een leer aan de buitenkant gelijmd, en eventueel een voering van vacht aan de binnenkant. Deze techniek heb ik ook voor deze dolk schede toegepast. Alleen heb ik geen binnenvoering toegepast. De hazelaar binnenkant heb ik met een bronzen mes en beitel in vorm gebracht. Hazelaar is heel gemakkelijk te bewerken, en ook sterk en flexible. Dat is waarschijnlijk waarom specifiek hazelaar werd gekozen voor schedes. Door leer eromheen te wikkelen en vast te lijmen met huidenlijm wordt het hout goed op zijn plaats gehouden. De lus is ook vastgeplakt aan de achterkant, en met een dunne leren veter vast gebonden. De versiering op het leer is erin gedrukt terwijl het leer nog nat was en is gebaseerd op een versiering van een Deense houten zwaard schede.

Dolk & Schede
 
Hier is de dolk samen met de schede te zien.

Giet resultaat 2
 
In een tweede mal voor deze dolk heb ik een nieuwe dolk gegoten. In deze mal heb ik meerdere dolken gegoten, waarvan dit de best gelukte was. Deze zal ik zonder moderne middelen afwerken.