INTRODUCTIE | NIEUWS | BRONSGIETEN | BRONZEN REPRODUCTIES | OVERIGE REPRODUCTIES | DE BOERDERIJ | BRONSTIJD METALEN | LINKS
"Carp's tongue" type zwaard

Origineel
 
Vindplaats: Ool (Maas)
Ouderdom: 1000-800 v.Chr.

Voor het 4de metaal bewerkers weekeinde had ik de uitdaging genomen om voor het eerst serieus zwaarden te proberen te gieten. Het doel was niet zozeer om al komplete zwaarden te gieten, maar om zoveel mogelijk stappen in die richting te passeren. Dit ging zo goed, dat ik uiteindelijk twee volledige zwaarden gegoten had!

Als voorbeeld had ik een zogenaamde "Carp's tongue" type zwaard uitgekozen, waarvan het orgineel hier te zien is. Het orgineel van dit zwaard is te bezichtigen in het Limburg's Museum te Venlo

Model
 
Voor het maken van de mal had ik een model gemaakt van lindehout. Dit model heb ik gemaakt met modern gereedschap. 

Mal
 
Voor het metaal berwerkers weekeinde heb ik zes mallen gemaakt. Deze zijn gemaakt door eerst aan een kant van het model een mengel van klei en zand aan te brengen. Nadat de rand afgewerkt was, werd daar een laagje zand op aangebracht als scheidings laagje. Vervolgens is de andere kant ook bedekt. Een helft is toen losgemaakt en ernaast gelegd. Vervolgens kon het houten model worden verwijderd, en de verwijderde mal helft terug geplaatst. De mal werd daarna enkele dagen gedroogd, tot deze leerhard was. Nu kon de binnenkant van de mal goed worden afgewerkt. De mal is vervolgens omwikkeld met een mengsel van klei, zand en paardenmest. Dit mengsel is zeer robust waardoor de mal gebakken kan worden zonder te barsten of breken. De mallen zijn gebakken in lemen oven, waarbij de mallen tussen brandend hout een dag goed op temperatuur werden gehouden.

Giet resultaat
 
De eerste vier gietingen waren niet volledig, en misten net het handvat. Maar de gegoten delen waren zeer belovend. Bij de vijfde poging besloot ik de mal schuin in te graven, en dit gaf succes! Hetzelfde gold voor de zesde en laatste poging. Dus dat was dubbel succes! De zwaarden zijn niet perfect, en hebben wat deuken in het oppervlak, waar schilvers klei uit de mal loslieten. Dit is in de toekomst te verhelpen door de mallen nog wat heter te doorbakken. 

De afgewerkte kling
 
Hier is de afgewerkte kling te zien. Het oppervlak is erg onregelmatig door de mal insluitsels, wat diep putten gaf. De snijkanten zijn hard gehamerd, end de sierlijnen zijn erin gehamerd. Dat laatste ging niet geheel naar wens, mede doordat mijn gereedschap niet goed werkte, en door de onregelmatigheid van het oppervlak.

Het komplete zwaard
 
Het handvat is gemaakt van essenhout, geimpregneerd met lijnolie. De handvat platen zijn vastgeklonken met bronzen klinknagels, en de pommel is vastgelijmd met huidenlijm.

De schede
 
De schede bestaat uit twee helften van hazelaar hout. Deze zijn omwikkeld met leer dat is vastgelijmd met huidenlijm. Nadat de leer was gedroogd, is het behandeld met schapenvet voor waterdichtheid.