INTRODUCTIE | NIEUWS | BRONSGIETEN | BRONZEN REPRODUCTIES | OVERIGE REPRODUCTIES | DE BOERDERIJ | BRONSTIJD METALEN | LINKS
"Carp's tongue" type zwaard

Origineel
 
Vindplaats: Ool (Maas)
Ouderdom: 1000-800 v.Chr.

Voor het 4de metaal bewerkers weekeinde had ik de uitdaging genomen om voor het eerst serieus zwaarden te proberen te gieten. Dit was gelukt, al was de kwaliteit nog laag. Met het 5de metaal bewerkers weekend besloot ik het opnieuw te proberen om beter resultaat te krijgen.

Model
 
Om de mal te maken gebruikte ik hetzelde houten model als vorig jaar, met wat aanpassingen om de vorm nog wat te verbeteren. 

Mal
 
De mal is gemaakt door eerst aan een kant van het model een mengel van klei en zand aan te brengen. Nadat de rand afgewerkt was, werd daar een laagje zand op aangebracht als scheidings laagje. Vervolgens is de andere kant ook bedekt. Een helft is toen losgemaakt en ernaast gelegd. Vervolgens kon het houten model worden verwijderd, en de verwijderde mal helft terug geplaatst. De mal werd daarna enkele dagen gedroogd, tot deze leerhard was. Nu kon de binnenkant van de mal goed worden afgewerkt. De mal is vervolgens omwikkeld met een mengsel van klei, zand en paardenmest. Dit mengsel is zeer robust waardoor de mal gebakken kan worden zonder te barsten of breken. De mallen zijn gebakken in lemen oven, waarbij de mallen tussen brandend hout een dag goed op temperatuur werden gehouden.In tegenstelling tot de mallen van vorig jaar, heb ik de mallen nu veel langzamer verhit, om te voorkomen dat het nog aanwezige vocht binnen in de mal ging koken. Dit resulteerde in het schilferen van de binnen kant van de mallen van vorig jaar.

Giet resultaat
 
Het gietresultaat is stukken beter dan dat van vorig jaar. De binnenkant van de mal is heel gebleven, en geeft een mooi glad oppervlak. Echter is dit zwaard poreus. Dit is dus het volgende punt om te verbeteren in toekomstige pogingen.